2019. ápr 13.

Top 5 biciklis pihenő Balaton-kerüléshez

írta: Top 5 Crew
Top 5 biciklis pihenő Balaton-kerüléshez

Az első feltétele egy jó biciklis pihenőnek, hogy legyen valamennyi bevihető kalória, és hogy legyen fröccs. A kettőből pedig inkább az utóbbi, ami feltétlenül szükséges. Persze a cikk nem ösztönzi a mértéktelen alkoholfogyasztást, de erősen kiáll azon véleménye mellett, hogy egy 40 km-es tekerés után nehezen lehet üdítőbb dolgot találni, mint egy jó hosszúlépés, lehetőleg környékbeli szőlőléből. Ezen felül említésre kerülnek "gasztro" élmények, fagyi és gyerekkorunk újraélése is.

Aki a Balaton körül él, az biztosan tudja, hogy a Balaton-kerülés egy igazi kikapcsolódás - méghozzá divatosan szólva - aktív pihenés formájában. Legyen szó egy nagycsaládos, neonmellénnyel feldíszített, páncélba burkolt gyerekek kacskázásától egyenetlen, fél kilométeres biciklis rajról, vagy a lengén öltözött, a vadkempingtől 2 napja kialvatlan állapotban levő, fiatalos társaságtól. Köztünk szólva, ez a cikk inkább a második célközönségnek szól.

5. A Raklapos - Badacsonyi fröccsterasz

badacsony-raklapos.png

Ha a rendes bicikliutat választjuk, és nem cikázunk a parton az autók között, akkor bizony fel kell tekernünk a Badacsony-hegy oldalába. Mi egészen addig, amíg nem fedeztük fel ezt a meglehetősen hangulatos tákolmányt, nem erőltettük a hegynek felfelé menetelést. Viszonylag jó áron lehet kikérni a szódás és boros kancsókat, amibe a Büttner Pincészet zamatos badacsonyi rizlingjeit lehet öntögetni, sok más finomság mellett. Rendkívül meghitt alkoholfogyasztásnak enged teret, mindig barátságos kiszolgálással, ha jókor megy az ember, még a borásszal is összefuthat. Sokszor dőlt már el ezen a helyen, hogy sötétben fogunk sátrat bontani, vagy még elkapjuk a naplementét.

4. Vadkacsa Étterem és Panzió - étlapja leszámol a szétnyomódott Spar-os Jaffa Cakes sütikkel

dscn4349.jpg

Nem titok, hogy ez az étterem egyik jóbarátunkké, így az objektivitás mércéje oda, azonban a cikk írójának ez a kritérium eleve betarthatatlan, sőt kerülendő jelenség volt, hiszen az említett helyek objektív élvezhetősége, a legkisebb mértékben sem volt cél. Itt pusztán az érzelmek, hangulatok a mérvadóak, és egy jó 10-15 Balaton-kör után bizton állíthatom, hogy ez a szubjektív vélemény kiállta az idő probáját. Az étterem maga nem tartozik a szokásos "Sirály büfés" lángosszaggatók közé, hiszen a bicikliút felől egy igen kiművelt gasztro kultúrával rendelkező étteremben találhatjuk magunkat. Csapolt cseh Litovel, papírban sült pisztráng, és némely budapesti kézműves hipster-elosztót is megszégyenítő marhaburger.

3. Florida fagyizó - a családias felüdülés

fenyves-florida-fagyizo.png

Hogy cikkünk kicsit a nagycsaládosoknak is kedveskedjen, megemlítjük a balatonmáriafürdői bicikliút közvetlen szomszédságában álló, több díjnyertes fagyit is kínáló Florida Fagyizót. A fagyi finom, van WC, le lehet tenni a bicajokat, le is lehet ülni... Ez is egyike azon helyeknek, ami nem feltétlenül nyújt kiemelkedő szolgáltatást, de valamiért annyira kompakt, hogy mindig megállunk, és ráfolyatjuk a kezünkre az olvadó pisztáciát, ha van.

2. Keringő Karaoke Bár Balatonföldvár - ha 90's kid vagy itt a helyed az árkádok között

balatonfoldvar-keringo-karaoke-jatekterem.png

Gyerekkorunk újraélése... már akinek. Nekem sosem volt meg a nagy árkádozás, hiszen falun éltünk, de például amikor először kölyökként indultunk útnak, mindig el kellett minket rángatnia az atyai kezeknek a Tekken elől, és a következő 100 km-en csak a bunyós karakterekről tudtunk beszélni, sokszor életveszélyes helyzetet előidézve a szembe jövőkkel. Na persze a déli-parton nem lehet sok mást csinálni a beszélgetésen kívül, főképp, hogy 2, maximum 3 utcából áll az egész szakasz... Balatonföldvár mindig kultikus megállóhelyünk volt, van itt egy jó kempingünk a hegyen, van egy jó kis Tesco, van jó pizza, és estére van a Keringő. Egyszer enyhén ittasan majdnem kiugrott a vállam, amikor melléütöttem a boxzsáknak. Na de van snooker is, lövöldözős, Colin McRae Rally-s, rugdosós, kalapácsütős részleg is. Este igen pezsgő itt az élet, ami Balatonfüred és Siófok központ kivételével nem sok helyen akad a környéken.

1. 400 éves vámház - a fenéki csárda
11377230_884988264876584_2593866021839542239_n.jpg

A mi kis körünkben enyhén bálványozott kis Somogy-végi-eleji csárda. A bicikliúttól egy cseles letérőn található pár tíz méterre. Annyira magunkénak érezzük ezt a helyet, hogy félve is írok róla, mintha valami titkot őriznék. Egyrészt, minden iszonyat olcsó. Egy fasírtos szendvicset, ami a zalai napszámosoknak készül általában, megkaphatunk 200 forint alatt, finom savanyított pepperonival. De olyan jól esik, mintha édesanyánk készítette volna. A fröccs ára elhanyagolható, ahogy a műanyag kannás bor aromatikája is, de mégis jobban esik, mint egy vagány romkocsma ház bora, hiszen valahonnan a környékről van, és házi, azaz, ahogyan az öregem mondaná: "ezt tüke termette". Egy kedves korcsmárosné fogad, mellette remek társaságot nyújtanak a környékbeli napszámosok. Ez a hely valóban segít kicsit elmeríteni a gondolataidat, és a bor által egyéb szerveidet is, elrepülve egy másik helyre, egy másik időből.

Szólj hozzá

balaton hasznos túra szabadidő bicikli pihenés review érdkes balatonkerülés