2019. feb 27.

Top 5 kedvenc hely a Pilisben

írta: Top 5 Crew
Top 5 kedvenc hely a Pilisben

Imádok túrázni. Mindenfelé. Minden évszakban. Könnyű sétaként, nehéz terepen. Egyedül. Társaságban. Piknikezve, vagy teljesítménytúrán. Ezért is imádom Budapestet, bármelyik szabad szombaton találok túraútvonalat, éppen kedvemhez igazítva. Még egy ponttal kiegészíthetjük a “Mit szeretsz Pestben?” listát, imádom, hogy innen könnyen ki lehet ruccanni a nagyvárosi forgatagból a hegyek közé. Közös élményt szerezni, vagy kiszellőztetni a gondolatokat. Például a Pilisben.

A Batyiról csupán fél óra hévvel, és máris indulhat a kaland. Összeszedtem nektek az 5 kedvenc helyemet errefelé, amelyek több irányból megközelíthetők attól függően, hogy rövidebb, vagy hosszabb kirándulásra van kedv.

#1 Nagy-kevély

Legkedvencebb. Lenyűgöző kilátás, érdekes helyek, változatos terep. Teve-szikla, egri vár romjai, Kis-Kevély, Nagy-Kevély, kilátás a Hármashatár-hegyre. Mindez egy-két nagyobb kaptatóval, de egyébként viszonylag könnyen járható útvonalakkal övezve. Ráadásul ha jó az időzítés, akkor az ebédet pont a Nagy-Kevély szikláján lehet elfogyasztani, ahol az emelkedő után megpihenve csodálhatjuk a kilátást. Voltam már itt minden évszakban, esőben, ködben, hőségben...minden alkalommal lenyűgözött. Nyár elején a levendula-szüret időszakában  még inkább érdemes erre kirándulni, hiszen indíthatjuk a túrát a Kevély-hegy lábánál található levendulamezőn, ahol magunk szedhetünk levendulát, fotózhatunk, vagy csak élvezhetjük a gyönyörű színeket és a méhecskék zümmögését.

img_20181027_094904.jpg

#2 Holdvilág-árok

Kiskovácsi kórházhoz kibuszozva néhány kilométer séta után máris elérjük a Holdvilág-árkot, ami lenyűgöző vadregényes terep. Végig a völgyben sétálva kirándulhatunk, majd az árok végén a magasságot kedvelők felmászhatnak egy vaslétrán, de ezt elkerülve lépcsős útvonalon is biztonsággal folytathatjuk a túrát. Ősszel a gyönyörű arany avar kápráztatja el az erre járókat, tavasszal pedig a rikító zöldellő lombozat. Remek hely gyerekekkel, nagyszülőkkel is egy hosszabb családi séta alkalmával.

unnamed_1.png

#3 Dera-patak szurdokvölgy

Pomáztól Csobánka irányába Pilisszentkereszt határában található. Gyönyörű útvonal a patak mellett, nagy meleg nyári időben is kellemesen hűvös klímával. Mesebeli táj, kis vízesésekkel, kimosott sziklákkal, páfrányokkal, fából készült hidacskákkal. Az útvonal mentén több pihenőhely is található, ahol el lehet tölteni egy-egy kellemes nyári délutánt.  

pasted_image_0.png
#4 Pilis-tető, Boldog Özséb-kilátó

A Pilis legmagasabb pontja 756 méteren, ahol gyönyörű panoráma nyílik a környékre. Itt található a Boldog Özséb-kilátó is a maga 17 méteres magasságával, illetve több rakétasilót is láthatunk, ami a nyolcvanas évekből maradt meg az itt működtetett rakétabázisokból. Pilisszentkeresztről vagy Pilisszántóról rövid túra alatt könnyen megközelíthető, de remek kis túra kerekedhet a Két Bükkfa-nyeregtől indulva is, ami után a kilátó mellett piknikezhetünk.

unnamed.png

5 Prédikálószék és Rám-szakadék

Dobogókő felől megközelíthető, autóval és busszal is, de kicsit több idő telik utazással. A Prédikálószék kilátóján lenyűgöző panoráma nyílik a Dunakanyarra, innen pedig lefelé kalandosabb túrát tehetünk a Rám-szakadékban, nehezebb terepen: változatos, létrás, láncos, patakban gázolós útvonal, inkább tapasztalt túrázóknak ajánlatos. Az útvonal elején és végén több pihenőpont található, illetve a sárga jelzésen visszakanyarodva jóval könnyebben járható szakasz a vadregényes Lukács árok, ami ugyanúgy rengeteg természeti látnivalóban bővelkedik, ezért érdemes ide ellátogatni azoknak is, akik kevésbé merész kalandra vágynak.

pasted_image_0_1.png

Szóval. Túrabakancsokat elő. Ki a napra. Túrára fel!

Szólj hozzá