2019. már 12.

Top 5 podcast metrón zötykölődéshez

írta: Top 5 Crew
Top 5 podcast metrón zötykölődéshez

Érdekes angol nyelvű podcastek.

top5podcast.jpeg

Annak ellenére, hogy tudományosan is bebizonyították, az ember figyelme már rövidebb, mint egy aranyhalé, egyre többen hallgatnak világszerte podcasteket, illetve hosszabb hangvételű beszélgetéseket, műsorokat is.

Ha kicsit mélyebbre akarunk ásni, miért is vonzó a mai felgyorsult világban sokaknak ez a sokszor időigényes - és meglehetősen sok másra is fordítható agykalóriát igénylő tevékenység - egészen mélyre is eljuthatunk. Egyrészt, ahogyan azt Jordan B. Peterson, a Unversity of Toronto pszichológus professzora is taglalja, az ember psziché a sok millió éves evolúció során történetek révén tanulta meg értelmezni a körülötte történő jelenségeket. Alapvetően hajlamosak vagyunk az információ könnyebb befogadására, amennyiben az egy narratíva mentén van elénk tárva. Egy jó podcast pontosan ebben segít nekünk.

Legyen szó bármilyen érdeklődési körről (sütés, főzés, tudomány, tech, humor, true crime, film, gaming stb.), amennyiben azt egy számunkra érdekes előadó, a saját személyiségén átszűrve, humorosan és a dolgokra nyitottan adja elő, egyszerre vonzóvá válik számunkra. A magyar podcast platform is virágzásnak indult, azonban elmondható, hogy ez a műfaj még mindig rádiós, beszélgetős formában jut el a legtöbb hallgatóhoz. A hazai platform jórészt férfiakból áll, akik hallgatottsági sorrendben Tech, Film, Életmód, Kultúra és Gaming kategóriákat hallgatnak, utazás, házimunka, egyéb munka vagy a lefekvés előtti ceremónia keretein belül.

A podcast hallgatás egyik legnagyobb előnye az, hogy kedvenc tartalmainkat mindennapi cselekvéseink közben is hallgathatjuk, méghozzá minőségi formában.

Hiszen például a közösségi médiában dúló "clickbait" cikkek helyett, egy másfél órás beszélgetés során - ahol éppen megtudhatjuk, hogy hogyan élnek a paramilitáris mexikói bűnbandák, vagy hogy miként hipnotizálták Mike Tyson boxolót karrierje során, a lehető legagresszívebb teljesítmény érdekében - egy teljesen új világ tárul elénk.

Jordan B. Peterson szerint ez a platform valószínűleg az információs forradalom hatására, sokaknál kiváltja a könyvek szerepét, hiszen az olvasására szánt időtöltés, már inkább csak a szépirodalom iránt érdeklődők kiváltsága lett (a mindennapokban).

Lássuk hát, hogy az író erősen szubjektív véleménye szerint, melyek azok a külföldi podcast csatornák, amelyek hallgatottságuk és ismeretterjesztő, vagy humoros jellegük miatt a Top 5 Crew listájára kerültek.

1. The Joe Rogan Experience

A JRE podcast egy califroniai stand-up comedy-s, Joe Rogan agyának szüleménye, aki élen járt ennek a műfajnak a megalkotásában. A humor és érdekes, hasznos információk kimeríthetetlen bányája. Lényegében olyan vendégeket hív meg stúdiójába, akik valami nagyot már alkottak életükben, és velük kötetlenül, őszinte érdeklődéssel beszélget, átlagban 2 óra hosszáig. Személyes kedvencem,
ha találok egy jó részt, akkor szinte várom, hogy munka után végre a túlzsúfolt 4-es metróba préselhessem magam, és betehessem a fülesemet.

2. Dan Carlin - Hardcore History

Tömény történelem, 4 órás műsoridővel, egy elszánt és érdekes személyiség szűrőjén keresztül. A Tatár Birodalomtól a II. Világháború legszörnyűbb arcáig.

3. Jocko Podcast

Jocko Willink egy Spec. Operations osztagot vezetett az afganisztáni háborúban, az Egyesül Államok hadtestében. Rendkívül izgalmas élményeket oszt meg, és hatékonyan győzi meg a hallgatókat arról, hogy amikor a leginkább nincs kedvünk a kötelességeinkkel foglalkozni, akkor dolgozzunk a legtöbbet, méghozzá katonás fegyelemmel.

4. FoundMyFitness – Rhonda Patrick, Ph.D.

Rhonda Patrick az egészséges táplálkozás és életmódot körülvevő sűrű ködöt szeretné szétoszlatni, tudományos kutatások segítségével. Megtudhatjuk, hogy mit kell enni ha szeretnénk a városi levegő, vagy éppen a dohányzás által szervezetünkben megkötött benzint nagyjából semlegesíteni, vagy elárulja, miért is ne tartsunk attól, ha kicsit éhesek vagyunk napközben.

5. Bill Burr podcast

Róla biztosan sokan hallottak hazánkban is, hiszen nem régen turnézott Budapesten. Szintén stand-up-os híresség, podcastjében lényegében kötetlenül társalog "önmagával", a házas élet, és a középszerűség legrejtettebb ütőereit kitapintva, kendőzetlenül vicces humorral. Vigyázat, hirtelen és erős, orron keresztül történő levegőkifújásra késztethet, ami nem jön jól a tömegközlekedésen utazva!

Ez volt a Top 5 Crew listája az angol nyelvű podcastekről. Sok év hallgatás után állíthatom, hogy egy-egy kerti fűnyírás alkalmával többnyire sokkal többet tanulok, mint az egyetem padjaiban ülve, még akkor is, ha  a fűnyírótól alig hallom a fülesem. Ráadásul angolt gyakorolni sem utolsó időtöltés.

Szólj hozzá

érdekes podcast hasznos top 5